Länsi-Saharan itsenäisyystaistelu solidaarisuuden kärjessä


 
Säätiö järjestää solidaarisuusprojekteja, tutkimus- ja opintoprojekteja sekä rahankeräyksiä. Säätiö ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Spartacus-säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, joka ei harjoita kaupallista liiketoimintaa. 
 
Säätiöllä on kehitysyhteistyöhankkeita ja se on suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö FINGO:n jäsenjärjestö. Spartacus-säätiöllä on myös Eurooppa-tiedotukseen liittyviä hankkeita. 


2020 Spartacus-säätiö tekee Länsi-Saharan itsenäisyystaistelua ja sahrawien asiaa tunnetuksi yhteistyössä muiden suomalaisten solidaarisuustoimijoiden kanssa, auttaa sahraweja pakolaisleirillä varustamalla nuorten taiteilijoiden studiota Bojjadorissa erillisellä rahankeräyshankkeella.


Vetoomus päättäjille Länsi-Saharan vapauttamiseksi  

  

Alkuvuodesta 2020 Spartacus-säätiö yhdessä PAND taiteilijat rauhan puolesta järjestön kansa julkaisi vetoomuksen Länsi-Saharan asian puolesta. 

  

Spartacus-säätiön vetoomuksessa vaaditaan EU-parlamentin jäseniä ja parlamenttiryhmiä saattamaan Marokon ja EU:n sopimukset uudelleen harkintaan, ellei Marokko lopeta Länsi-Saharan miehitystä. 


16.12. Spartacus-säätiön puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen yhdessä PAND Taietilijat rauhan puoluesta toimittaja Jaana Kannisen ja Polisarion edustajan Baida Rahalin kanssa luovutti kansanedustaja ja eduskunnan Länsi-Sahraran ystävyysryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoskelle (vas) solidaarisuusadressin Länsi-Saharan puollesta. 


Spartacus-säätiö pyrkii vaikuttamaan siihen, että Länsi-Sahara vapautuu Marokon miehityksestä. Spartacus-säätiö vetoaa kaikkiin päättäjiin niin Suomessa kuin Euroopan Unionissa, että YK:n esittämä sahrawien kansanäänestys järjestetään välittömästi ja sahrawi-kansa voisi itse alkaa päättää omasta kehityksestään ja tulevaisuudesta.   

  

Solidaarisuus on haaste suomalaiselle kansalaisyhteiskunnalle, että puheista tulisi todellisia tekoja, joilla Länsi-Saharan itsenäisyyspyrkimyksistä tulisi pian totta.  

  

Vetoomuksen tekstissä Spartacus-säätiö vetoaa Eduskunnan puhemieheen, että Länsi-Saharan asiaan kiinnitettäisiin huomiota kansainvälisten asioiden foorumin täysistuntokeskustelussa ja että Länsi-Saharan itsenäisyys ja kansanäänestys nousisi eduskunnan valiokuntien teemaksi, joita valtuuskunnat voisivat omilla toimialoillaan kansainvälisillä foorumeilla korostaa  

  

Spartacus-säätiö tukee Polisarion rauhanomaista pyrkimystä irtaantua sodasta ja vapautua Marokon miehityksestä sekä luoda itsenäinen Länsi-Saharan valtio.  

  

Spartacus-säätiö on erittäin tyytyväinen kehitykseen, jossa Suomen eduskunta on perustanut Länsi-Sahara ystävyysryhmän (2019).  

  

Afrikan viimeinen siirtomaa  

  

Marokko on vuodesta 1975 miehittänyt Länsi-Sahraa. Yhdistyneiden kansakuntien (YK):n tavoite on järjestää kansanäänestys Länsi-Saharan itsemääräämisoikeudesta.  

  

Länsi-Saharan vapautusrintama, Polisario on sahrawi-kansan virallinen edustaja, joka edistää sahrawien taistelua omasta valtiosta. Suomessa Polisarion edustaja on Baida Rahal 

  

Solidaarisuustoimijoiden yhteistyötä  

  

Spartacus-säätiö haluaa toiminnallaan edistää suomalaisen kansalaisyhteiskunnan erilaisten toimijoiden yhteistyötä Länsi-Saharan solidaarisuustyössä. Voimistamaan yhteistyötä Spartacus-säätiö ja PAND taiteilijat rauhan puolesta ovat kutsuneet muita Länsi-Saharan solidaarisuudesta kiinnostuneita kansalaisjärjestöjä ja yksittäisisä aktivisteja mukaan suunnittelemaan yhteistyötä. Suomen Rauhan puolustajat ja Kansainvälinen solidaarisuus KV-solid ovat tehneet yhteistyötä Länsi-Saharan solidaarisuuden vahvistamiseksi.  


Muutoksia suunnitelmiin 


2020 vaikea COVID-19 – korona epidemia on vaikeuttanut järjestöjen yhteistyötä kaikille avoimien tilaisuuksien järjestämiseksi. Peruutuslistalle ovat joutuneet monet tapahtumat ja niiden ohjelmassa olleet Länsi-Saharan keskustelut kuten Maailma kylässä festivaalit, Suomen sosiaalifoorumi ja viimeksi suunniteltu 19.-20.12 Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä Länsi-Saharan solidaarisuusviikonloppu mukaanlukien 19.12 webinaari. 
 

Elokuvanäytös peruttu 

 
Koronarajoitusten vuoksi joudutaan perumaan myös elokuvaohjaaja Saara Cantellin elokuvan “Kohtaamisia”  hyväntekeväisyysnäytös (19.12.), jossa näyttelijä ja rauhanaktivisti Anneli Sauli esiintyy. Näytöksellä oli tarkoitus kerätä varoja nuorten sahrawi-taiteilijoiden studioon. Elokuvan hyväntekeväisyysnäytökselle oli saatu esitysoikeudet elokuvan tekijöiltä ja Nordisk Filmiltä.  


Verkkoseminaari 19.12.  siirretään ensi vuodelle


Webinaari “Taiteella Länsi-Sahara tunnetuksi” siirretään vuodelle 2021. Uudesta ajasta ja paikasta tiedotetaan tällä paikalla.

 

Voivatko suomalaiset taiteilijat ja aktivistit tehdä mitään sahrawien tukemiseksi? Voiko taiteella keventää kokonaisen kansan kärsimystä? Tai vaikuttaa niihin, jotka päätöksillään ylläpitävät miehitystä ja sortoa?   


Aiheesta keskustelevat valokuvataiteilija Sanni Seppo, mediataiteilija Marja Viitahuhta, käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen sekä länsisaharalainen valokuvataiteilija Mohamed Suleyman. Ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta kertoo vapautusrintama Polisarion Suomen edustaja Baida Rahal, ja keskustelua johdattelee toimittaja Jaana Kanninen 

  


  


 

Taiteen tekemisestä apua pakolaisleirille  

  

“Nuorten taiteilijoiden studio” on Spartacus-säätiön kehitysyhteistyön ja solidaarisuuden hanke, jolla kerätään varoja taiteilijoiden; muusikoiden ja kuvantekijöiden ministudion varustamiseen Länsi-Saharan pakolaisleirillä Bojjadorissa.   

  

Hankkeen avulla monimutkaisesta maailmasta ja isoista tavoitteita tulee suomalaisille aktivisteille ihmisen kokoista, ymmärrettävää ja konkreettista tekemistä. Musiikin, videoiden ja kuvien tekemistä tulee sahrawi-taiteilijoille ajattelun, maailman ymmärtämisen ja pakolaisleirin todellisuudessa pärjäämisen välineitä.   

  

Saavuttaakseen hankkeen tavoitteen Spartacus-säätiö kerää rahaa (Rahankeräyslupa) ja järjestää PAND:in ja muiden yhteistyötahojen kanssa taide- kulttuuri ja solidaarisuustilaisuuksia, joiden tuotto käytetään “Nuorten taiteilijoiden studion” varustamiseen.  

  

Tee lahjoitus ja tue nuorten sahrawi-taiteilijoiden studion rakentamista! 


Suuri kiitos kaikille jotka ovat jo osallistuneet rahankeräykseen. 


Eri puolilla maata kiertävät rahankeräys lippaat pyydetään tilittämään 15.12. Mennessä Spartacus-säätiön solidaarisuustilille. 


Spartacus-säätiön solidaarisuustili 

Danske Bank FI46 8000 1501 4100 71 


Rahankeräyslupa RA/2019/586