Adressi Länsi-Saharan puolesta eduskunnalle

Solidaarisuusjärjestöjen vetoomus Länsi-Saharan puolesta luovutettiin eduskunnan ystävyysryhmälle. JP Väisänen toivoo, että eduskunnan hiljaisuus muuttuisi vaikuttavaksi solidaarisuudeksi.  Kansanedustaja Pia Lohikoski (VASKuvasa toinen oikealta ) vastaanottaa solidaarisuusjärjestöjen adressin Länsi-Saharan puolesta. Adressia luovuttamassa eduskuntatalon portailla toimittaja Jaana Kanninen PAND Taiteilijat rauhan puolesta (kuvassa vasemmalla)Spartacus-säätiön puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen (kuvassa oikealla) sekä Polisarion edustaja Baida Rahal (kuvassa toinen vasemmalta). 
Keskiviikkona 16.12. Joukko kansalaisjärjestöjen edustajia luovutti solidaarisuusvetoomuksen Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta kansanedustaja Pia Lohikoskelle (VAS). Lohikoski on eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmän puheenjohtaja. 


Spartacus-säätiö ja PAND taiteilijat rauhan puolesta ovat keränneet allekirjoituksia adressiin, jolla pyritään kansalaisyhteiskunnan, taiteen, kulttuurin, poliittisin ja rauhanomaisin keinoin vaikuttamaan siihen, että Länsi-Saharan asia ja sahrawi-kansan ääni kuuluisi nykyistä paremmin. 


Korona-ajan adressi 


Vuoden 2020 aikana järjestöt ovat useaan otteeseen tehneet aloitteita ja järjestäneet keskusteluja Länsi-Saharan asiasta tapahtumiin mm Maailma kylässä festivaali, Suomen sosiaalifoorumi ja viimeksi solidaarisuusviikonloppu Helsingin kaapelitehtaalle 19.-20.12., mutta koronarajoitusten takia kaikki tilaisuudet on jouduttu perumaan mukaan lukien 19.12 suunniteltu webinaari. 


Adressia suunniteltiin tilaisuksiin keskustelun käynnistäjiksi kampanjateltoilla ja ihmisten kohtaamisen tilanteissa. Koronarajoitukset tekivät työn erittäin vaikeaksi. Onnistuimme kuitenkin keräämään kymmeniä allekirjoituksia, joista suuri kiitos kaikille asiaa tukeneille.  


Oli merkittävää luovuttaa allekirjoitukset eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmälle siinä toivossa, että eduskunnan hiljaisuus Länsi-Saharan sietämättömästä tilanteesta ja miehityksestä muuttuisi vaikuttavaksi solidaarisuudeksi, sanoo Spartacus-säätiötä kampanjassa edustanut JP (Juha-Pekka) Väisänen. 


Järjestöjen ja adressin allekirjoittaneiden tavoitteena on Länsi-Saharan vapautuminen Marokon miehityksestä ja että sahrawi-kansa voisi itse alkaa päättää omasta kehityksestään ja tulevaisuudesta.  


Vaatimus kansanäänestyksestä 


Adressin allekirjoittajat vetoavat kaikkiin päättäjiin Suomessa ja Euroopan Unionissa, että Länsi-Saharan asia nostetaan esille hiljaisuudesta ja YK:n esittämä kansanäänestys itsenäisestä Länsi-Saharasta voitaisiin järjestää.  

Järjestöt korostavat, että varsinkin nykyisen sotatilan aikana on  tarvetta, että puheista tulisi todellisia tekoja, jotka edistävät rauhaa, Länsi-Saharan itsenäisyyspyrkimyksistä ja sahrawien jaksamista.  


Näkyvyyttä Länsi-Saharan asialle 


Adressissa vedotaan, että eduskuntaan perustettu Länsi-Sahara ystävyysryhmä edistää dialogia Suomen ja Länsi-Saharan välillä ja että Suomi toimillaan edistäisi Länsi-Saharan itsenäisyyspyrkimyksiä.  


Lisäksi järjestöt  vetoavat eduskunnan puhemieheen, että Länsi-Saharan asiaan kiinnitettäisiin huomiota eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumin täysistuntokeskusteluissa ja että kansanäänestyksen aikaansaaminen Länsi-Saharassa nousisi eduskunnan valiokuntien teemaksi, jota valtuuskunnat voisivat omilla toimialoillaan kansainvälisillä foorumeilla korostaa.  


Lahjoita rahaa taiteilijoiden ministudioon 


Adressin lisäksi järjestöt keräävät varoja nuorten taiteilijoiden äänistudioon. Varainkeruu jatkuu vuoden loppuun asti ja siihen voi osallistua lahjoittamalla rahaa Spartacus-säätiön  tilille.  


Tee lahjoitus ja tue nuorten sahrawi-taiteilijoiden studion rakentamista! 

Danske Bank FI46 8000 1501 4100 71  

Rahankeräyslupa RA/2019/586