Valokuvalla voi muuttaa maailmaa - Sanni Seppo valokuvasta, solidaarisuudesta ja Länsi-SaharastaSpartacus-säätiöllä ja PAND taiteilijat rauhan puolesta järjestöillä on aloite tehdä toukokuusta 2020 Länsi-Saharan solidaarisuuskuukausi.  
 Lisäämään tietoisuutta Länsi-Saharasta ja kutsumaan mukaan kansalaisvaikuttamiseen järjestetään Solidaarisuuskohtaamisia tilaisuuksia.  

Keskustelut käydään kevään 2020 aikana Pandilassa taiteilijoiden rauhanjärjestön galleria-toimintatilassa osoitteessa Pengerkatu 22, Helsinki. 
 Kiinnostavat ihmiset kertovat omin sanoin, miten he ovat käytännössä kohdanneet solidaarisuuden ja mitä Länsi-Saharan kulttuurin ja todellisuuden kohtaaminen on heissä saanut aikaan. 


Helsinkiläisen valokuvaaja Sanni Seppon alustus solidaarisuudesta ja Länsi-Saharasta on siirretty tältä keväältä syksylle.

Tytär avasi silmät Länsi-Saharan kysymykselle  
  • - Kuulin Länsi-Saharan tilanteesta tyttäreltäni, Kerttu Marinpurolta. Kiinnostuin tilanteesta erityisesti hänen vierailtuaan leireillä kymmenisen vuotta sitten. Olin järkyttynyt paitsi tilanteesta siellä, myös siitä, että en ollut tiennyt konfliktista juurikaan aiemmin. Pohdin miksi media ei ole kiinnostunut tilanteesta. Onko konflikti liian ”rauhanomainen” vai estääkö Marokko tiedonkulun miehitetyltä alueelta, sanoo Sanni Seppo   
Toukokuussa 2020 Helsinkiin ollaan rakentamassa suurta Länsi-Saharan solidaarisuuskuukautta. Valokuvaaja Sanni Sepolle solidaarisuus on kansalaisvelvollisuutta ja vastuunkantamista.  
  • - Solidaarisuus on mielestäni kansalaisvelvollisuus meille, joiden elämä on turvattua. Emme voi kääntää selkäämme maailmalle, vaan jokaisen on omien mahdollisuuksiensa mukaan kannettava vastuu globaalista hyvinvoinnista. Solidaarisuuden tunne on tärkeä voima ja sitä tulee kasvattaa muurien rakentamisen sijaan, sanoo Sanni Seppo  
Sanni Seppo on tehnyt valokuvaajana työtä Länsi-Saharan pakolaisleireillä. Valokuvaajan mukaan taiteilijat teokset voivat käynnistää tiedostamisen prosessin joka voi parhaimmillaan johtaa toimintaan.  
  • - Vaikka kuvaa voidaan manipuloida, on sillä yhä voima todistaa mitä on tapahtunut. Uskon, että valokuva voi olla alku tietoisuudelle ja jonkin asian vahvalle kohtaamiselle ja sitä kautta muutokselle. Kuvani pakolaisleiriltä saivat monet kuulemaan (Länsi-Saharan) tilanteesta ensimmäistä kertaa ja moni kysyi, mitä asialle voi tehdä, sanoo Sanni Seppo 


Sanni Seppo yllä olevasta kuvastaan "Jalkapalloilijat"

Saharassa tähtitaivas on käsittämättömän tuikkiva ja täysi. Tuona iltana kuutamo loi vielä lumoavaa valaistusta avaruuden alle.  

Kuljeskelin Boujdurissa kuvaamassa ja Hamdi halusi seurata työskentelyäni. Hänestä oli mielenkiintoista tarkkailla kuinka leiri tallentuu kameralle ja mitä jalustalla kuvatessa pitkä valotusaika tekee maisemalle ja liikkeelle.  

Hamdin ystävä saapui paikalle ja pojat istahtivat talosta ulos lankeavaan valokeilaan. Hamdi sanoi kaverilleen, että ole liikkumatta, Sanni ottaa kuvan. Ja niin tein. Sitten valo sammui ja pieni hetki oli ohi. 


Myöhemmin tapasin Hamdin usein. Aina jalkapallon kanssa. Erään kerran hän sanoi: ”Haluasin jalkapalloilijaksi, mutta en voi. Ei sahraweilla ole maata, jota voisin edustaa.”