Länsi-Sahara suuren yleisön tietoisuuteen - Teemu MatinpuroRauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro pitää valitettavana sitä, että suomalaisissa ruokakaupoissa kuluttajille tarjotaan laittomia Länsi-Saharasta peräisin olevia tuotteita.   

Suomen Rauhanpuolustajilla on pitkä historia yhteistyöstä Afrikan maiden vapautusliikkeiden kanssa ja osallistumisesta siirtomaajärjestelmän purkamiseen. Teemu Matinpuro on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja ja avaa keskiviikkona 22.1. Solidaarisuuskohtaamisia keskustelujen sarjan Pandilassa – taiteilijoiden rauhan järjestö PAND:in tiloissa Helsingissä Pengerkatu 22 kello 18-20. 
  • - Länsi-Sahara on maanosan viimeinen siirtomaa, joten sitä kautta sahrawien kohtalo on Rauhanpuolustajille erityisenkin tärkeä. Tällä hetkellä meillä ei ole varsinaisesti mitään erityishanketta Länsi-Saharaan liittyen, mutta se on mukana osana monissa meidän muissa hankkeissamme, kuten mediakasvatus- ja nuorisoaktivistiprojekteissa. Teemme aktiivisesti yhteistyötä myös Western Sahara Resource Watch -järjestön kanssa alueen luonnonvarojen laittoman hyödyntämisen vastaisessa kampanjoinnissa - valitettavasti yhä edelleen suomalaisissa ruokakaupoissa kuluttajille tarjotaan laittomia Länsi-Saharasta peräisin olevia tuotteita, kuten sardiineja ja tomaatteja, marokkalaisina, kertoo Matinpuro  

Spartacus-säätiö ja PAND kutsuvat eri kansalaisjärjestöjä yhteistyöhän keväällä 2020 ajatuksella, että toukokuusta 2020 tulisi kansalaisjärjestöjen yhteinen Länsi-Saharan solidaarisuuskuukausi.  

  • - Mielestäni on tärkeää, että mahdollisimman monet järjestöt ottavat länsisaharalaisten itsemääräämisoikeuden työlistalleen. Uskon, että monilla järjestöillä on omasta toimenkuvastaan käsin paljonkin annettavaa länsisaharalaisille. Järjestöjen yhteistyö nostaa toivottavasti Länsi-Saharan kysymyksen suuren yleisön tietoisuuteen ja toivottavasti myös Suomen ulkoministeriön agendalle konkreettisina tekoina.  

Suomen eduskuntaan on perustettu Länsi-Sahara ystävyysryhmä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on ryhmän puheenjohtaja. 

  • -Eduskunnan ystävyysryhmältä odotan Länsi-Saharan tilanteen nostamista Suomen poliittiselle agendalle ja vaatimuksia konkreettisista teoista Länsi-Saharan kansanäänestyksen toteuttamiseksi alueen asukkaiden itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Tähän olemme sitoutuneet kansainvälisen yhteisön osana, ja länsisaharalaiset ovat odottaneet tämän toteutumista jo aivan liian kauan.  

Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpurolle solidaarisuus on yksinkertaisuudessaan sitä, että otamme oman hyvinvointimme ja oikeuksiemme lisäksi huomioon kaikkien muiden tilanteen. Emme voi rakentaa oikeudenmukaisuuden saarta keskelle epäoikeudenmukaisuuden valtamerta. Ihmisyys on jakamaton suure. 

  • - Vierailuni länsisaharalaisten pakolaisleireille ja vapautetulle vyöhykkeelle oli ikimuistoinen. Hankala ehken nostaa matkan kiinnostavimpia piirteitä: ehken ensimmäisenä nousee esiin länsisaharalaisten yhteisön avoimuus ja maltillisuus odottaa luvattua kansanäänestystä äärimmäisen vaativissa olosuhteissa Saharan autiomaassa. Pelkästään Saharan autiomaan kokeminen kirkkaan tähtitaivaan alla aivan uskomaton kokemus - toisaalta myös keskeltä autiomaata löytyvät kivilaatoille piirretyt kuvat kirahveista, norsuista ja muista eläimistä, jotka kertovat nykyisen hiekkaerämaan historiasta vuosituhansien takaa eivät unohdu, sanoo Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro