Sentti Kuuballe -kampanja - Vastusta kauppasaartoa!

Spartacus-säätiö on suomentanut ja soveltanut ohjeet Suomen kontekstiin kansainvälisen 1 cent for Cuba -kampanjan alkuperäisistä ohjeista. Kampanjan kansainväliset sivut

***

Onko sinulla sentti pankkitilillä ja hetki aikaa? Tule mukaan taistelemaan Kuuban kauppasaartoa vastaan!

Toimi näin:

1. Maksa sentti ulkomaalaiselle pankkitilille

Voit tehdä sen esimerkiksi näillä tiedoilla. Muista kirjoittaa maksun viestikenttään sana KUUBA tai CUBA. Pankkisi todennäköisesti vaatii, että lisäät Belgian sallittuihin maksunsaajamaihin. Se onnistuu samassa kohtaa, jossa lisäät maksunsaajan tilinumeron.

Tilin omistaja: CUBA
IBAN:
BE31 0637 4902 6355
BIC: GKCCBEBB
Osoite:
BELFIUS
De Robianostraat 4
B-2150 Borsbeek
Belgia
Järjestö: Coordination Levée du Blocus

2. Pankkisi voi ottaa sinuun yhteyttä

He voivat soittaa tai lähettää viestiä ja kysyä maksun tarkoitusta. Kysy miksi he haluavat tietää tämän. Voit myös kertoa, että olet lähettämässä rahaa järjestölle, joka toimittaa lääkeapua Kuubaan ja että haluat tukea tätä toimintaa. Jos olette puhelussa, voit lopuksi pyytää pankkia lähettämään nauhoittamansa puhelinkeskustelun sinulle.

3. Jos maksusi näyttää menneen läpi, toimi näin

Tee tällä kertaa useita maksuja, esim. 10 kpl kerralla, jolloin todennäköisyys sille, että maksusi herättävät pankin automaattisen järjestelmän huomion, kasvaa. Voit myös kokeilla toista pankkia, mikäli sinulla on tilejä useissa pankeissa. Jos olet epävarma siitä menevätkö maksut läpi, tarkista oletko saanut tästä vahvistuksen pankiltasi, tai kysy sitä heiltä.

4. Kun maksu ei mene läpi

Pankkisi saattaa ottaa sinuun yhteyttä ja pyytää selvitystä maksusta. Tässä yhteydessä voit antaa pankille palautetta ja kertoa, että vastustat Yhdysvaltojen julistamaa Kuuban saartoa. Voit myös kertoa kuinka et hyväksy sitä, että pankkisi tukee saartoon osallistumalla ihmisoikeusloukkauksia ja vaarantaa kuubalaisten hengen.

Jos pankki ei itse ota sinuun yhteyttä, pyydä heitä kertomaan miksi maksua ei ole käsitelty. Pyydä kirjallinen vastaus. Älä hyväksy vähättelevää tai osittaista vastausta vaan vaadi pankkia antamaan täysi selvitys siitä millä perusteella he kieltäytyvät maksun käsittelystä.

Mikäli pankki antaa sinulle selvityksen ja kertoo noudattavansa kansainvälisiä lakeja, voit lähettää heille esimerkiksi tällaisen vastauksen:

"Kiitos selvityksestänne. En edelleenkään hyväksy menettelyänne ja haluaisin teidän antavan täyden kirjallisen selvityksen siitä millä laillisilla perusteilla olette tehneet päätöksenne olla käsittelemättä maksuani. Pyydän teitä vahvistamaan minulle, kun aloitatte tämän prosessin ja pitämään minut ajan tasalla sen kulusta. Toivon teidän vastaavan minulle kirjallisesti viiden työpäivän kuluessa."

Kun saat vastauksen, voit jatkaa valittamista kertomalla, ettei Yhdysvaltojen kauppasaarto koske Yhdysvaltojen ulkopuolella toimivia pankkeja tai niiden välistä pankkiliikennettä. Kerro myös, että koska pankeilla ei ole perusteita olla käsittelemättä maksuasi, he itse asiassa rikkovat lakia. Uhkaa valituksella Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:lle. Muista myös tehdä valitus, jotta kampanjan vaikuttavuus kasvaa.

5. Jos pankki pahoittelee toimintaansa ja tarjoaa korvausta

Pyydä pankin vastaus kirjallisena. Vaadi edelleen, että he hoitavat alkuperäisen maksun käsittelyn. Jos sinulle tarjotaan korvausta, ota se vastaan ja lahjoita se Spartacus-säätiölle, niin toimitamme sen eteenpäin. 

Spartacus-säätiön solidaarisuustili:
Danske Bank FI46 8000 1501 4100 71
Viesti: 1c4C

6. Tee kampanjasta julkinen ja pyydä muita mukaan

Kerro somessa muille, kun teet maksun tai pankkisi kieltäytyy käsittelemästä sitä. Käytä tunnistetta #1c4Cuba. Pyydä muita liittymään mukaan vastustamaan tappavaa kauppasaartoa!

Voit myös kertoa prosessista kansainväliselle kampanjalle käyttämällä sähköpostia: contact@1c4cuba.org

Englanninkielinen juliste, jossa kerrotaan lyhyesti kampanjan tavoitteista, kuvituksena Kuuban lippu, joka kahlittu Yhdysvaltojen, EU:n ja Britannian lippujen toimesta.